Racketguide

Vilket racket ska jag välja?

Att hitta rätt racket kan vara väldigt förvirrande. På dagens marknad finns det massor med olika märken som alla har modeller med olika vikt, rackethuvud, längd, rambredd och balans. För att kunna utvecklas i ditt spel krävs det att du hittar en racket som är avsedd för din spelstyrka och spelstil. Med rätt racket kan du spela med ett större självförtroende. Jag har därför skrivit ihop några saker värda att tänka på innan du köper en tennisracket.

Tennisracket

Spelstyrka– Har du precis börjat, spelat några år eller är du kanske tävlingsspelare? Som nybörjare rekommenderas en lätt racket som genererar mycket fart eftersom tekniken fortfarande är i utvecklingsfasen. Duktiga nybörjare kan finna dessa racketar alltför kraftfulla och bör därför överväga en lite tyngre racket i mellannivån. En regel är att som nybörjare undvika topplätta racketar eftersom dessa är avsedda för avancerade spelare. Ett riktmärke kan vara att racketar som väger mellan 260 - 280 gram passar nybörjare med mindre kraftfulla svingar.

Träffytan – Medel och avancerade spelare väljer ofta midsize (85 – 95 sq in.) eller midplus (95 – 105 sq in.) som träffyta. Oversize (105-115 sq in.) lämpar sig bäst för nybörjare då det inte krävs samma kraft för att leverera fart i slagen. En enkel regel är att ju större träffytant är, desto större blir sweetspoten (den del av träffytan som ger en ren bollträff) och automatiskt genereras mer fart. Samtidigt blir racketen även mer förlåtande vid orena träffar. Nackdelen med ett stort rackethuvud är att kontrollen blir lidande.

Ramflexibilitet – Styva ramar är bäst lämpade för kraft och kontroll. Flexibla ramar ger dig mindre av de båda men genererar mer fart. Graphiteracketar finns i både flexibla och styva ramar medan racketar gjorda av aluminium tenderar att vara mer flexibla. Är du nybörjare är dock storleken på rackhuvudet mycket viktigare än ramens flexibilitet.

Rambredd – Smala rambredder gör racketen mer kontrollorienterad och just därför är det oftast tävlingsrackar som har dessa. Dessa passar därför duktiga spelare som besitter en bra teknik och har förmågan att kunna sätta fart på bollen. En tjockare ram genererar däremot mer fart vilketn gynnar spelaren som har svårt att generera egen kraft. Dessa racketar har ofta en stor sweetspot vilket passar motionären.

Längd - Vuxenracketar är vanligtvis mellan 68.5 cm till 71 cm långa och det är de tillåtna måtten för tävlingsspel. En längre racket kommer att ge dig mer kraft i både serve och grundslag men samtidigt kommer du att förlora din förmåga att manövrera racketen snabbt. För de flesta spelare märks inte så stor skillnad om racketen är någon cm längre än standard. För nybörjare rekommenderas dock standardlängd (ca 68.5 cm).

Vikt – Dagens racketar väger vanligtvis mellan 260 till 330 gram. Ju tyngre racket , desto stabilare, kraftfullare och tryggare känns den i bollträffen. En lättare racket gör det enklare att uppnå en högre svinghastighet men samtidigt tappas stabiliteten i träffen. Risken med att välja en för lätt racket är att vid snabba bollväxlingar kommer armen istället för racketen absobera vibrationerna vilket kan leda till skador på handled, axel och armen.

Balans – Topptung eller topplätt? Lättare topptunga racketar lämpar sig bäst för att generera kraft, framförallt i långsamma bollväxlingar. Avancerade spelare värdesätter ofta stabilitet och fart och föredrar därför tyngre racketar som är mer jämnbalanserade eller topplätta.

Strängningsmönster – Öppet eller tätt? Ett tätare strängningsmönster (ex 18*20) gör racketen mer kontrollorienterad och används oftast på racketar med smal rambredd. Ett öppnare (ex 16*19, 16*18) strängningsmönster generar istället mer fart och ger bättre bollgrepp. Strängningmönstret går inte att ändra vid omsträngning.

Greppstorlek – Vuxenracketar har storlekar mellan 4 och 4 ¾ in. Ett enkelt trick att hitta den perfekta storleken är att när du håller i racketen ska du kunna få in ett pekfinger mellan nedre delen av handflatan och fingertopparna. Är det för mycket mellanrum är greppet för stort och om det inte är något är greppet för smalt. Kom ihåg att ett för litet grepp kan leda till skador på handleden och axeln och ett för stort grepp kan leda till att du måste hålla hårdare i greppet vilket leder till högre belastning på armen.

Padelracket

Sporten padeltennis är relativt ny på den svenska marknaden, men växer så det knakar! Så även gör utbudet av olika racketar. Vi vill därför dela med oss av våra tips när det gäller att välja ett padelracket som passar dig.

Racketform - Det finns tre olika former på padelracketar som alla lämpar sig till olika nivåer. Dessa är diamantformade, rundformade samt droppformade.

Diamantformade är de racketarna som passar de mest avancerade och erfarna spelarna. Sweetspoten är mindre vilket kräver mer av spelaren och samtidigt ligger den även högre upp i racketen. Har du en bra träff kan du då få ut maximal kraft i dina slag. Är inte att rekommendera för nybörjare.

Rundformade är de racketarna som passar bäst för nybörjare. Sweetspoten är stor och ligger mitt i racketen. Det leder till att du inte alltid behöver träffa mitt i racketen för att få kraft i slagen. Dessa racketar är lätthanterliga och är oftast väldigt lätta viktmässigt.

Droppformade är de racketarna som passar både motionärer och lite mer avancerade spelare. Sweetspoten är lite mindre och ligger högre upp i racketen precis som de diamantformade racketarna. Rekommenderas för den lite mer erfarne spelaren som vill ta nästa steg från de rundformade racketarna.

Vikt - De flesta padelracketarna väger någonstans mellan 360 till 395 gram. Ett lätt padelracket väger mellan 360gr och 375gr medan ett tungt racket väger mellan 385gr till 395gr. De lättare racketarna är lämpliga för juniorer, nybörjare och kvinnor eftersom de är mer lätthanterliga.

Tjocklek - Padelracketar kan variera i tjocklek. Vanligtvis är de mellan 36 till 38 mm tjocka. De tjockare varianterna är mer hållbara och därför att föredra för mer avancerade spelare då de slår hårdare. De lite tunnare varianterna rekommenderas för nybörjare då de är mer lätthanterliga än de tjocka.

Material - De vanligaste materialen som padelracketar är tillverkade av är glasfiber eller kol. Själva träffytan kan även ibland innehålla kevlar. Materialen carbon och kevlar används till några av de dyrare racketar för att göra dem extra motståndskraftiga mot stötar och slag. Kärnan av en padelracket är oftast gjord av ett mjukt material (skum) eller hårda material (EVA).

Slutsats

Nybörjare - Rekommenderas ett medeltungt, rundformat racket med tunnare tjocklek.

Avancerade spelare - Rekommenderas diamantformat eller droppformat racket. Racketen bör vara lite tyngre och tjockare profil.

Vi på Sendraget hoppas att denna guide kan göra det lättare för dig att välja rätt racket. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss.